Van der Knaap: Bedrijf van wijnig woorden

Met een lokale variant op een bekende pindakaas reclame te openen: Van der Knaap, wie is er niet groot mee geworden. In 1881 ontsproten aan de Vlaardingse klei met allerhande dranken zag in 2011 Knaap Wijnen het levenslicht.

Onder leiding van wijngoeroe, vinoloog en oenoloog Evert-Jan Bijl is de status niet langer die van een wiegenkind, maar die van een ferme knaap. Eerst een ondergeschoven kindje is er nu een specialistische tak ontstaan. Niet gebonden aan enig wijnhuis en vrijelijk pionierend op de internationale markt speurt Evert-Jan 24/7 naar goede wijnen; een traktatie voor de tong en vriendelijk van prijs.

Evert-Jan Bijl maakte beroepshalve kennis met Knaap Horeca als Accountmanager van een grote wijnimporteur. Als vertegenwoordiger zet hij zijn eerste schreden bij dit familiebedrijf.

Om zijn passie te delen organiseert hij regelmatig proeverijen en masterclasses. Een paar uurtjes kijken, ruiken, proeven en uitspuwen tussen klant en wijnhuis een dankbaar emolument. Evert-Jan: ‘Naast het proeven probeer ik de horeca te wijzen op het belang van een goede wijn. Daarmee win en behoud je klanten.’
Wie aan wijn denkt, denkt aan een magisch-realistische wereld. Eentje waarin geheime genootschappen met occulte taal en onuitgesproken boodschappen in duistere caves het bloed van Jezus tot zich nemen bij het Laatste Avondmaal.

Wie de uitleg van Evert-Jan hoort staat direct weer met beide voeten in de Hollandse klei: ‘Wijn is vergist druivensap plus emotie. Niet meer en niet minder.’

Wie met hem in conclaaf gaat, en dat kan tot in de kleine uurtjes doorduren, weet dat de ware kenner annex liefhebber veel heeft te zeggen dat hout snijdt. Immers hij is oenoloog en vinoloog en weet van bodem, neerslag, druivensoort en … waarvan niet eigenlijk. Een voorbeeld hiervan? Dat Cluny monniken als eerste op wetenschappelijke basis en een administratie wijndruiven teelden. Hierdoor langzaam verklarend waarom de ene oogst wél en de andere juist níet tot een succes werd.

Als een proefondervindelijke adolescent weet hij dat wijnbouwer een eenzaam beroep is. ‘Drie maanden per jaar is het leuk. De rest van het jaar is het door de velden lopen; hout snoeien en bladeren knippen. De eenzaamheid van de wijn technische langeafstandsloper.’

Mensen die menen dat een etiket met een château garantie biedt voor kwaliteit slaan de plank helemaal mis. ‘Het gaat om de inhoud. Een kasteeltje is (misplaatste)
nostalgie. De naam van het huis en welk appellation het betreft zijn factoren die de kwaliteit weergeven.’

‘Wereldwijd bestaan er zo’n 2400 druivensoorten, 1200 hiervan zijn wijndruiven en van maar 33 soorten worden wereldwijd de meeste wijnen geproduceerd.

Om het beste uit de wijnrank te halen moet je plantje pesten; jaarlijks snoeien en een schale bodem. Hierdoor krijg je minder trossen. De voedingsstoffen, waardoorde druiven hun smaak krijgen worden over een kleiner aantal druiven verdeeld. Dus is de concentratie per tros groter.

Sinds een klein jaar is zijn werkgebied vergroot. ‘Met ons filiaal in Vlissingen zijn er klanten bijgekomen. Het fijne aan Zeeland is dat de mentaliteit daar hetzelfde is als hier, onder de rook van Rotterdam: “Niet lullen maar poetsen.”’

 

 

Energieweg 9/10, Vlaardingen

Telefoon : 010-434 20 97
Mobile : 06-230 627 13
Website : www.knaaphoreca.nl/wijnen